Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók(egy nagy adaghoz):
10 sárgarépa
3 fehérrépa
1 kisebb zeller
5 nagyobb fej gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
víz 
só - ízlés szerint
vegamix - ízlés szerint
                                                     2 ek. mustár
                                                     2 dl növényi tejszín
                                                     3 ek. liszt
                                                     kis citromlé - ízlés szerint
                                                     édesítő  - ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, és vízen megpároljuk. Eközben a gombákat felkockázzuk. A hagymás alapra ezt rátesszük és fedő alatt hagyjuk, hogy a gomba levet engedjen, párolódjon. A sárgarépát, fehérrépát, zellert meghámozzuk és lereszeljük. Ezt is hozzáadjuk a gombához, ízesítjük babérlevéllel, vegamix-szel, sóval, fokhagymával.  Miután minden megpuhult és még szükséges, akkor kevés vizet adunk hozzá. Eközben kikeverjük a növényi tejszínt, a lisztet és a mustárt, és mindezt ráöntjük a megpárolódott zöldségekre. Kevés citromlével, édesítővel még ízesítjük, ill. ízlés szerint adunk hozzá még sót vagy ételízesítőt. Összefőzzük, majd botturmix-szal darabosra turmixoljuk. (A recept Magditól van van, de kicsit átalakítottam.) 

Zsemlegombóc
Hozzávalók:
 2-3 zsemle vagy 4 szelet barna kenyér,
zabliszt
liszt
1 ek. párolt hagyma,
petrezselyem zöldje apróra vágva,
só,
1 ek. zsemlemorzsa,

Elkészítés:
Az áztatott majd kicsavart zsemlét a többi hozzávalóval jól összekeverjük. Ugyanannyi lisztet és zablisztet tegyünk bele, hogy jól összeálljon. Kis időre pihenni hagyjuk majd vizes kanál segítségével apró gombócokat formázva forró vízben megfőzzük és a mártással tálaljuk.