Hozzávalók:
Hozzávalók:
zabpehely /zabliszt
gríz
só
víz
(Mennyiséget nem írtam, mert ki mennyire szereti galuskásan a levest, annyira kell nagy adagot készíteni)
3 cs. bab
3-4 szál
sárgarépa – hasábokra vágva
2-3 szál
fehérrépa – hasábokra vágva
fél zeller –
hasábokra vágva
1 vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
vegamix (vegeta)
1 tk. borsikafű
1 ek. pritamin
lekvár
1 tk.
pirospaprika
1 ek liszt
0,25 kg tészta /
grízgaluska
Elkészítés:
A babot előző
este beáztatjuk. Az áztatott babot feltesszük főzni, közben az apróra vágott
hagymákat megpirítjuk, beletesszük a felvágott zöldségeket és a vegamix-szel
felrakjuk főzni. A lisztet szárazon meg kell pirítani, majd a pirospaprikát is
belerakhatjuk és egy kevés vízzel összekeverve beleöntjük a
levesbe. Végül belefőzzük a tésztát.
Grízgaluska:
Elkészítés:
Ha csak
zabpelyhünk van, akkor azt turmixba liszté lehet őrölni, vagy felfőzve
összeturmixolni. Utána hozzáadjuk a grízt, a sót és természetesen a vizet és
már lehet is szaggatni. Lehet galuskaszaggatóval és akkor kisebb lesz, azonban
lehet egy deszkára is tenni és kanállal beleadagolni. Ki hogy szereti.