Bableves

Hozzávalók:
3 cs. bab
3-4 szál sárgarépa – hasábokra vágva
2-3 szál fehérrépa – hasábokra vágva
fél zeller – hasábokra vágva
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
vegamix (vegeta)
1 tk. borsikafű
1 ek. pritamin lekvár
1 tk. pirospaprika
                                                     1 ek liszt
                                                     0,25 kg tészta / grízgaluska
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk. Az áztatott babot feltesszük főzni, közben az apróra vágott hagymákat megpirítjuk, beletesszük a felvágott zöldségeket és a vegamix-szel felrakjuk főzni. A lisztet szárazon meg kell pirítani, majd a pirospaprikát is belerakhatjuk és egy kevés vízzel összekeverve beleöntjük a levesbe.  Végül belefőzzük a tésztát.

Grízgaluska:
Hozzávalók:
zabpehely /zabliszt
gríz
víz
(Mennyiséget nem írtam, mert ki mennyire szereti galuskásan a levest, annyira kell nagy adagot készíteni)


Elkészítés:
Ha csak zabpelyhünk van, akkor azt turmixba liszté lehet őrölni, vagy felfőzve összeturmixolni. Utána hozzáadjuk a grízt, a sót és természetesen a vizet és már lehet is szaggatni. Lehet galuskaszaggatóval és akkor kisebb lesz, azonban lehet egy deszkára is tenni és kanállal beleadagolni. Ki hogy szereti.