Sajt No.1. - szója és olajosmagmentes

A hagyományos ízek mindig is a gyengéim voltak. Bár húst nem ettünk, de nagyon szerettem a tojást és a sajtot (nem sűrűn és nem sokat ettünk, így nem vagyok tisztában a fajtákkal) is, míg 15 évvel ezelőtt teljesen vegánok lettünk. Nagyon sok mindent tudunk már helyettesíteni, hasonló ízt elérni. Bár azt is megtanultuk, hogy nem feltétlenül ugyanazt az ízt kell keresni, mint az igaziban. A saj egy olyan dolog volt, hogy nem igazán találtuk a megfelelőjét eddig. Így férjem többszöri unszolására elkezdtem a különböző vegán sajtok  kipróbálását. Ami eddig visszatartott, hogy mindegyikbe rengeteg olajos mag kell, így olyanokból nem tudnánk túl sok mennyiséget megenni. De nem olyan rég találtam egy receptet, egy vegán blogon és nagyon megtetszett. Természetesen ki kellett próbálni, apró változtatásokkal. Az eredmény nagyon finom lett, pár nem tudom, hogy melyik igazi sajtra hajaz. A férjem szerint valami ízesített krémsajtra, mert bár szépen szeletelhető, de azért kissé puha lett. Legközelebb megpróbálom több agar-agarral.

 Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
1+1 cs víz
1 cs. párolt édesburgonya vagy tök
1 grillezett/sült kápia paprika
1/2 cs inaktív sörélesztőpehely
1 ek füstölt paprika (nekem ez épp nem volt itthon)
2,1/2 tk só
1 újhagyma zöld szára (5-7cm) - fél vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
3 ek citrom leve
2 tk balzsamecet.
cs = 250 ml
2,1/2-3 ek agar-agar +






Elkészítés: 
Először a paprikát készítjük el, az eredeti recept szerint olaj nélkül kell pirítani egy tapadásmentes edényben, és amikor már mindkét oldala megpirult, mind két paprikának a hasába önteni 1-1 teáskanál balzsamecetet, és így sütni tovább. Az ecet szépen rápirult a paprikára. Én egy kis kókuszzsíron és vízen pároltam egy kis fokhagymával.  Mindeközben elkészül az édesburgonya, vagy a tök is. Ezután már nincs is sok dolgunk.  A turmixgépembe öntünk egy bögre vizet, rá  szépen sorban az összes hozzávalót az agag-agaron kívül, a tetejére még egy csésze víz, majd  teljesen kémesre pépesítünk mindent. Érdemes megkóstolni, és utóízesíteni, ha szükséges. Mivel a zabpehelynek szüksége van főzésre, ezért érdemes pár percre az egész masszát feltenni főni. Én úgy csináltam, hogy az agar-agart is belekevertem és 5-7 percig főztem, de a végére nagyon besűrűsödött és alig bírtam keverni, közben meg leragadt. Legközelebb, csak egy kicsit fogom főzni a masszát és az agar-agart külön egy-kis vízben 5-7 percig főzőm, majd összekeverem és formába öntöm. A levegőbuborékokat ki kell rázni, és amikor langyosra hűlt, mehet a hűtőbe.