Hozzávalók:
Elkészítés:
0,4 kg fehér liszt
0,6 kg
tönköly
2,5 dkg élesztő
1 ek. méz
1/2 ek. só
min. 0,5 l langyos víz
Elkészítés:
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a mézet ás a
sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta
állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15
golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető
legforróbbra melegítjük (250-300 fok). A golyókat jól belisztezve 1/2 cm
vastagra, pita nagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem
vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be
először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3
percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik
(szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér
marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával
letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz.