Az interneten találtam egy receptet a villámgyors kakaós csigáról és tudtam, hogy a férjem gyerekkorában nagyon szerette, így addig ötleteltem, míg ki nem találtam a vegán változatát. Elnyerte a tetszését, azt mondta, olyan, mint az igazi.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg tofu
40 dkg liszt
fél dl növényi tej
5 evőkanál olaj vagy almaturmix
2 ek. sztívia
csipet só
fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott margarin - esetleg olaj/almaturmix
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
1 tk. sztívia
2 ek. karobpor
2 ek. gabonakávé
Elkészítés:
Kézi mixerrel vagy robotgéppel a tofut és a sztíviát krémesre keverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet és összegyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenjük. A tölteléket rászitáljuk a tésztára, feltekerjük és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütjük légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha, inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.
Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.