Torta

Március nálunk a szülinapozás jegyében szokott telni, mivel a családban sok a márciusi. Mindkét testvérem, az ország másik felében élő nagybátyám, valamint néhai nagypapám is márciusban született. Ezen kívül szüleink házassági évfordulója is ebben a szép tavaszi hónap van. Ebben az évben kétszer ünnepeltünk. Egyszer közösen, mindenkit egyszerre, majd ezek után az öcsém szülinapjáról külön is megemlékeztünk. Összesen három torta készült. Egyet édesanyám csinált, aminek a tésztája fantasztikus meggyes pite volt. Az én tortáim piskótájának a receptjét anyósomtól kaptam, ami szintén tuti recept! A krémet hidegen keverős és főzős pudinggal oldottuk meg, amiknél csak arra kell vigyázni, hogy abban az esetben ha növényi tejjel készítjük és nem növényi tejszínnel, akkor a hidegen keverős pudingnál 300 ml helyett 200 ml-t kell hozzáadnunk, míg a főzősnél a 500 ml helyett 250 ml tejjel főzzük meg. Így nagyon jól kenhető krémet kapunk. Krémet lehet még kukorica keményítőből is készíteni, és ezt könnyen lehet saját ízlésünk szerint ízesíteni és édesíteni. Ezenkívül még tofu is alkalmas erre a célra.

Hozzávalók:
25 dkg liszt - fele teljes kiőrlésű tönköly, másik fele fehér,
2 ek. barnacukor vagy annak megfelelő mennyiségű stevia, vagy xilit
1 tk. szódabikarbóna
vanília
fél citrom héja(nem szükséges)
kb. 2,5 dl növényi tej,
1 ek. ecet, 
2-3 ek. olaj/kókuszzsír
Elkészítés:
A lisztet az édesítővel, a szódabikarbónával, a citromhéjjal, a vaníliával, az  olajjal és az apránként hozzáadott vízzel homogénné keverjük. Végül hozzáadjuk az ecetet, amivel reakcióba lép a szódabikarbóna. (egyesek szerint citromlével is működik). Tűpróbáig sütjük.

A hagyományos piskótával szemben ez tökéletesen egyenletes felszínű, nagyon jó, laza tészta lesz belőle. Ez a mennyiség egy kis tepsiben kb. egy ujjnyi vastagságot ad.
Torta No1.

Édesanyám tortája
Torta No2.