Savanyúkáposztaleves gombóccal

Hozzávalók:
2 fej hagyma
60-80 dkg savanyú káposzta
1 dl rizs
1,5 l víz
őrölt pirospaprika
liszt



a gombócokhoz:
15 dkg liszt
15 dkg gríz (búzadara) - kuszkusz
9 dkg zabpehelyliszt
víz
1 tk só

Elkészítés:
A hagymát vízen megpároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a káposztát (a levével együtt!), sózzuk, és felöntjük kb 1,5 l vízzel. Eközben megfőzhetjük a rizst.  Amíg fő, összeállítjuk a gombócokat - a hozzávalókat csomómentesre keverjük annyi vízzel, hogy galuskatésztát kapjunk. Amikor a káposzta kezd készre puhulni, a gombócokat beleszaggatjuk, kézzel gombócokat formálunk, vagy egy kiskanállal a forró lébe szaggatjuk. Hozzáborítjuk a rizst. Végül a pirospaprikás rántást adjuk hozzá - a kevés pirospaprikától szép színt kap a "levesünk".