Áprilisban
egy ifjúsági konferencián voltunk Mannheimben. Ott volt egy workshop, aminek az
volt a címe, hogy Vegan für (j)Eden - ez egy német szójáték, valahogy úgy lehet
érteni, hogy vegán mindenkinek (jeden), vegán az Édennek - vagyis ez volt az
eredeti étrend. Nagyon érdekel a téma, és kíváncsi voltam, hogy mások honnan
közelítik meg ezt a kérdést, szerettem volna új receptekkel gazdagodni, hát íme
az első.
Alap:
250 g tönköly/barnaliszt250 g gríz
150 g cukor, vagy inkább ennek megfelelő méz, sztíviaxilit
1 tk vanilia
2 tk foszfátmentes sütőpor
550 ml szójatej
1 csipet só
Krém:
250-400 ml tejszínhabalapanyag
1 tk. vanilia
100 g eper - málna vagy valami gyümölcs
2 ek. eperlekvát
1 cs. habfixáló
Elkészítés:
A tejszínhabalapanyagot berakjuk a hűtőbe.
Az alap száraz összetevőit belerakjuk egy tálba és jól összekeverjük, majd beleöntjük a tejet is. Egy tepsibe sütőpapírra terítjük, vagy sütiformába rakjuk és 180 °C-on 30-40-50 percig sütjük (attól függ, hogy milyen vastag a süti). Mielőtt kivesszük,végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e.
A krém összetevőit, az epren és a lekváron kívül beletesszük egy edénybe. Az epret és a lekvárt összeturmixoljuk, majd azt is hozzá öntjük és gépihabverővel felverjük. Berakjuk a hűtőbe kicsit, majd rátesszük a sütialapra. ha kész van, akkor a hűtőbe tároljuk.