Hogyan pároljunk serpenyőben?

Az olajon való pirítás és dinsztelés nem túl egészséges, mert a sült olaj rákot okoz. De van egy főzési módszer, amivel lehet helyettesíteni Egyes ételek elkészítéséhez serpenyőben párolásra lesz szükség. Ezzel a technikával az olajon való pirítás, vagy hirtelen kisütés váltható ki.
Tegyünk egy nehéz, vastag falú, teflonnal bevont serpenyőt, vagy egy öntöttvas wokot a közepes fokozatra kapcsolt tűzhelyre, majd tegyük bele az elkészítésre szánt hozzávalókat (például a felkockázott hagymát, vagy más zöldségeket). Ezután öntsünk utánuk 1-2 evőkanál folyadékot (vizet, nátriumszegény zöldséglevest) – pontosan annyit, amennyivel megakadályozhatjuk az étel leragadását. Ne rakjuk túlzottan tele az edényt, különben a zöldségek nem főnek át.
Egészen addig emeljük a hőfokot, amíg a folyadék párologni nem kezd, miközben megállás nélkül kevergetjük egy falapáttal, vagy fakanállal, ameddig a zöldségek olyanok nem lesznek, mint szeretnénk.
Ezzel a módszerrel kiválóan barnára süthetjük a hagymát, mivel a benne található természetes cukrok könnyen megbarnulnak, hogyha a hagyma az edény aljához, vagy oldalához ér. Ha ez bekövetkezett, adjunk hozzá még egy kevés folyadékot, majd keverjük össze a már megpirult hagymát a maradékkal.