Kenyér virág

Ezt is fényképen láttam. Már egy hasonlót készítettem, de az édes volt, persze a töltelék határozza meg, hogy milyen is lesz a végén.

Hozzávalók:
0,5 kg tönkölyliszt (lehet egy kis fehéret is beletenni)
1 cs. száraz élesztő (vagy normál)
4 ek. almaturmix (olaj helyett)
2 tk. só
1 ek. méz
víz



Pizzás töltelék:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd foghagyma
140 g paradicsom sűrítmény (2 kis konzerv)
1 cs. szójagranulátum
1 paprika
1-2 tk. gyümölcs cukor
1 tk. bazsalikom
1 tk. oregano


Currys töltelék:
1-2 cs. kukorica
1 fej vöröhagyma
pár darab ananász
1 cs. kókuszreszelék
2 ek. kukoricakeményítő
2 tk. curry
víz



Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát. Ha normál élesztőt használunk, akkor egy kis langyos vízben mézzel felfuttatjuk először.  Majd kelesztjük 30-45 percet. Ha eleget kelesztettük, akkor kinyújtjuk olyan fél cm-esre, lehetőleg kör formájú legyen a tészta, és beletesszük a tepsibe. Középre egy kört rajzolunk, majd nyolc cikkelyt vágunk. A tölteléket a körön kívül egyenletesen elterítjük, majd a cikkelyeket kihajtogatjuk és kicsit a szélével összedolgozzuk. 20-30 percig sütjük.
A pizzás tölteléket úgy készítjük, hogy először megpároljuk a hagymákat, majd rátesszük a felvágott paprikát és a szójagranulátumot, és egy kicsit tovább pirítjuk. Közben a paradicsomsűrítményből és a többi fűszerből egy paradicsomszószt készítünk.  Megkenjük a tésztát először a paradicsomszósszal, majd rátesszük a szójagranulátumos masszát, utána lehet rá tenni vegán tojást.
A currys töltelék is igen egyszerűen elkészíthető, amíg a tészta kel. A kókuszreszelékhez 2-3 csésze vizet öntünk és készítünk belőle egy sűrű kókusztejet. (Ha van otthon valami növényi tej, akkor ezt a lépést meg lehet spórolni.) Közben a hagymát kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, és amikor elkezd főni belekeverjük a kukoricakeményítőt, a curryt, a sót, majd a kukoricát. Miután betöltöttük a tetejére lehet ananász csíkokat tenni.




A villámgyors kakaós csiga kakaó nélkül

Az interneten találtam egy receptet a villámgyors kakaós csigáról és tudtam, hogy a férjem gyerekkorában nagyon szerette, így addig ötleteltem, míg ki nem találtam a vegán változatát. Elnyerte a tetszését, azt mondta, olyan, mint az igazi.

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg tofu
40 dkg liszt
fél dl növényi tej
5 evőkanál olaj vagy almaturmix
2 ek. sztívia
csipet só
fél csomag sütőpor



A töltelékhez:
3 evőkanál olvasztott margarin - esetleg olaj/almaturmix
(a tészta kenéséhez a töltelék alá)
1 tk. sztívia
2 ek. karobpor
2 ek. gabonakávé

Elkészítés:
Kézi mixerrel vagy robotgéppel a tofut és a sztíviát krémesre keverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet és összegyúrjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (kb. 5 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenjük. A tölteléket rászitáljuk a tésztára, feltekerjük és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-11 percig sütjük légkeveréses sütőben. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, de valószínű, hogy abban picit több ideig tart.) Nem érdemes túl pirosra sütni, mert előfordulhat, hogy akkor kicsit kérgesebb lesz és nem lesz annyira puha, inkább fehérebbek maradjanak a csigák, mert úgy egészen biztos, hogy nagyon finom puha marad és nem szárad ki belőle a töltelék.

Tipp:
Ízlés szerint más töltelékkel is készíthetjük.


Töltött buci

Ezt is fényképről néztem. Ugyan azt a tésztát használtam, mint a töltött kiflinél, csak a töltelékkel variáltam, ugyanis találtam vegán sajtot és azt is töltöttem bele.

Hozzávalók:
0,5 kg tönkölyliszt (lehet egy kis fehéret is beletenni)
1 cs. száraz élesztő (vagy normál)
4 ek. almaturmix (olaj helyett)
2 tk. só
1 ek. méz
víz

tofu, vegán felvágott, vegán sajt

Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát. Ha normál élesztőt használunk, akkor egy kis langyos vízben mézzel felfuttatjuk először.  Majd kelesztjük 30-45 percet. Ha eleget kelesztettük, akkor kis golyókat formálunk és azokat kinyújtjuk. Az egyik felére ráhelyezzük a tölteléket, a másikat bevagdossuk, majd feltekerjük.


Bögrés mákos

Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre mák
fél bögre mazsola
2 tk. sztívia
0,5 tk só
3 tk. almaturmix
1 cs. foszfátmentes sütőpor
növényi tej


Elkészítés:
A mákot megdaráljuk, majd a többi összetevővel összekeverjük, úgyhogy egy sűrűbb masszát kapjunk. Tepsibe terítjük és 30-40 percig 180 fokon sütjük tűpróbáig.

Töltött kifli

Ez úgy készült, hogy láttam egy fényképet egy-két péksüteményről és nagyon megtetszett. gondoltam próbáljuk meg elkészíteni. Elég finomra sikeredett.

Hozzávalók:
0,5 kg tönkölyliszt (lehet egy kis fehéret is beletenni)
1 cs. száraz élesztő (vagy normál)
4 ek. almaturmix (olaj helyett)
2 tk. só
1 ek. méz
víz

vegán felvágott, tofu, vagy amit épp tölteni szeretnénk bele

Elkészítés:
Összegyúrjuk a tésztát. Ha normál élesztőt használunk, akkor egy kis langyos vízben mézzel felfuttatjuk először.  Majd kelesztjük 30-45 percet. Ha eleget kelesztettük, akkor kinyújtjuk olyan fél cm-esre, lehetőleg kör formájú legyen a tészta, majd cikkekre vágjuk. Ráfektetjük a tölteléket és feltekerjük. 30-40 percig sütjük.