Szójás lencsepöri

Miután a férjemmel megnéztük ezt a videót, azt kérte, hogy legyen valami lencsés egy kis szójával. Gondoltam, miért ne, de nem gondoltam volna, hogy ennyire finomra sikerül. 

Hozzávalók:
0,5 kg lencse
150 ml paradicsomsűrítmény
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 tk. borsikafű
1 tk. paprika
3 ek. szójagranulátum
1 tk. kókuszzsír
édesítő
                                                     szójatejföl
                                                     só

Elkészítés:
Egy órával a főzés előtt a lencsét beáztatjuk forró vízbe. Megpucoljuk a hagymákat és felrakjuk pirulni. Ha kész, akkor vizet öntünk rá, bele a lencsét és a többi fűszert és tető alatt főzzük, amíg meg nem puhul a lencse. Közben a szójagranulátumot egy kis kókuszzsíron megpirítjuk, ha megfőtt a lencse, akkor hozzáadjuk a szóját és még egy kicsit főzzük, a végén a szójatejfölt is hozzáöntjük, majd tésztával tálaljuk.

Kókusztej

Hozzávalók:
1 cs. kókuszreszelék
1 csipet só
1 l víz
édesítő ízlés szerint




Elkészítés:
A turmixba beletesszük a kókuszreszeléket és 2 dl meleg vízzel jól összeturmixoljuk, kb 2-3 perc után beleöntjük a maradék vizet és még hagyjuk fél percig menni a turmixot. Süteményekhez, müzlihez nagyon ízletes. 

Túrótorta

A tortához a piskóta kicsit kevés lett, vagyis nem teljesen ilyen tortát képzeltem el, de nálunk voltak a tesóim is és mindenki egyöntetűen azt mondta, hogy nem baj, ha nem szép egyenes az oldala, de legfelső részt is rakjuk a tortához. És még annyit kell hozzátennem, hogy az öcsém díszítette. :)

Hozzávalók:
Pite:
0,5 kg liszt - 0,3 kg tönkölyliszt, 0,1 kg barnaliszt, 0,1 kg fehér(tönköly)liszt
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1 tk. vanília
1 marok aszalt megy (elhagyható)
1-2 alma turmixolva
3 tk. sztívia (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
1 tk. só
1 tk szódabikarbóna
                                                     1 ek. citromlé
                                                     növényi tej

Túró
+ gyümölcs (nálunk barack konzerv)

2 hidegen keverős puding
növényi tej/ tejszín

Elkészítés:
A pitét 1-2 nappal előbb szoktam megsütni. Így van ideje kihűlni, utána könnyebb vele dolgozni. Betölteni előző este szoktam, hogy egy kicsit a töltelék összeérjen a pitével. A pitehozzávalóit összekeverjük úgy, hogy viszonylag híg masszát kapjunk, majd kipapírozott tortaformába sütjük 30-45 percig 180°C-on. Másnap megcsináljuk a túrót és betöltjük. Majd kívülre kenjük a hidegen keverős pudingból készült krémet. Ahhoz, hogy jó kenhető masszát kapjunk az előírtnál kevesebb tejszínnel készítsük el a pudingot.


Vegán túró

A receptet anyósomtól kaptam. Bár már régen ettem túrót, ez számomra teljesen olyan volt.


Hozzávalók:
1-2 csésze főtt köles
fél citrom leve
1 tk. citrom héj
1 tk. vanília
2 ek. agar-agar
200-300 ml növényi tejszín
mazsola



Elkészítés:
Miután megfőtt a köles hűlni hagyjuk, közben egy kis vízben megfőzzük az agaragart és hozzáöntjük a köleshez. A növény tejszínt felverjük és az össze többi hozzávalóval összekeverjük. Túrós süteményekbe, tortába tölteléknek, vagy túrós tésztához kiváló.

Fokhagymás tejfölös öntet

Hozzávalók:
500 ml szójajoghurt/tejföl/tejszín
5 gerezd fokhagyma
1 tk. kókuszzsír
2 ek. liszt
ízlés szerint:
bazsalikom
vegamix
citromlé


Elkészítés:
A fokhagymát megpucoljuk és apródarabokra vágjuk, vagy fokhagymanyomóval összetörjük. Egy felet félre rakunk, a többit kókuszzsíron megpirítjuk. Nagyon kell figyelni, mert könnyen leéghet. Ha már szép barna, akkor ráöntjük a szójatejfölt és beletesszük a többi hozzávalót is, majd főzzük még egy kicsit. Kenyérre, pizzára vagy bármilyen étellel nagyon finom. Ha nem rakunk bele lisztet, akkor lángos tetején nagyon finom. 

Omega 3 süti

A férjem nem annyira szeretni az egészséges, de nem annyira finom dolgokat. Így mindig ki kell találni, hogy hogyan lehet finoman tálalni. Nálunk ilyen mumus volt a lenmagolaj, illetve a barnaköles. Bár az utóbbival inkább az volt a baj, hogy elfelejtette enni. Anyukám küldött egy receptet, amit én kicsit tovább fejlesztettem. Nagyon ízlik neki. Minden nap 2 golyó az adag. 


Hozzávalók:
400-500 ml gyümölcslé
2 csésze aszalt gyümölcs - szilva, megy, mazsola, barack
1 csésze pirított darált lenmag
1/2 cs. darált dió
2 csésze barnaköles liszt
egy kis vanilia
édesítő


Elkészítés:
Felmelegítjük a gyümölcslevet addig, hogy épp, hogy elkezdjen főni, majd beletesszük az aszalt gyümölcsöket és állni hagyjuk. Ezután megpirítjuk a lenmagot, majd ledaráljuk a dióval együtt. Ha mindenez kész, akkor szépen összekeverjük az összes hozzávalókat. Ha kicsit híg és nem lehet belőle golyókat formázni, akkor hagyjuk még állni, a barnaköles és a lenmag fog felvenni nedvességet. Miután golyókat formáltam belőlük az egyik felét kókuszba, a másik felét karobba forgattam.