Mindentbele leves

Hozzávalók:
kukorica
borsó
répa
bab
zöldbab
karfiol                                                      
káposzta
póréhagyma
zeller
                                                     fehérrépa
                                                     hagyma
                                                     fokhagyma
                                                     növényitejföl
                                                     víz
                                                     só
Elkészítés:
Minden hozzávalót elkészítünk, megpucolunk, megmosunk, feldarabolunk. A hagymát megpirítjuk vízen, majd az összes zöldséget beletesszük az edénybe, felöntjük vízzel, majd megfőzzük, amikor minden készen van, akkor öntjük bele a tejfölt, majd rakhatunk bele nokedlit.

Csicserisült gerslivel

Hozzávalók:
50 -60 dkg csicseriborsó
60 dkg gersli
2-3 fejhagyma
fokhagyma
oragano
vegamix
szójaszósz
1 üveg paradicsom sűrítmény 
édesítő 
                                                      só

Elkészítés:
A csicseriborsót előtte nap beáztatjuk. Másnap azzal kezdjük, hogy felrakjuk főni.Fontos dolog a csicseriborsó főzésénél, hogy, amíg meg nem főzz ne rakjunk bele sót, csak utána. Közben csinálunk egy paradicsomos alapot a több hozzávalóból és a gerslit külön leforrázzuk. Ha megfőtt a csicseriborsó, kész a paradicsomos alap, akkor leöntjük a gersliről a vizet és összekeverjük őket. Tepsibe tesszük, öntünk rá még egy kis vizet, hogy az egészet ellepje, letakarjuk alufóliával és sütjük magas hőfokon 30-40 percig, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg a víz el nem párolog.

Lencse pörkölt

Hozzávalók:
0,5 kg lencse
2 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk. borsikafű
2 tk. pirospaprika
1 ek. pritaminkrém (elhagyható)
2 babérlevél
3 ek. kukoricakeményítő
víz

Elkészítés:
A lencsét előző este beáztatjuk, vagy a főzés előtt 1-2 órával leforrázzuk. Először vízen megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Beletesszük a leszűrt és lemosott lencsét, felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a lencsét, majd addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ekkor kukoricakeményítővel kicsit besűrítjük. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk.

Csicseriborsó pástétom

Hozzávalók:
2 cs. főtt csicseriborsó
1 gerezd fokhagyma
1 hagyma
2 ek. citromlé
1 tk. curry




Elkészítés:
A csicseriborsót előtte nap beáztatjuk, vagy elkészítés előtt 1-2 órával forró vízbe tesszük, majd megfőzzük. A hagymákat megpirítjuk, és az hozzávalókkal együtt összeturmixoljuk.

Krumplis tészta

Hozzávalók:
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
2 tk. pirospaprika
0,5 kg krumpli
0,5 kg tészta
borsikafű



Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük, és belerakjuk a fűszereket valamint a felvágott paradicsomot. Közben megpucoljuk majd feldaraboljuk a krumplit, és mikor a hagymás alap készen van, akkor beletesszük. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem fő. Eközben megfőzzük a tésztát, és mikor minden kész, összekeverjük a krumplit a tésztával.

Ázsiaizöldséges tészta

Hozzávalók:
0,5 kg tészta
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl szójaszósz
5-7 sárgarépa
1 kis fej káposzta
2 dl növényi tejföl
1 tk. vegamix
1 tk. gyömbérpor
                                                      só

Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és apró szeletekre, csíkokra vágjuk, majd kicsit megpirítjuk edényben. Ezek után felöntjük egy kevés vízzel, hozzákeverjük a fűszereket, és főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Végül ráborítjuk a növényi tejfölt. Mindeközben megfőzzük a tésztát, és a végén összekeverjük a zöldségekkel.

Babos káposzta

Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
0,5 kg bab
20 dkg gabonakolbász
1 tk. borsikafű
2 tk. pirospaprika
2 vöröshagyma
4 db babérlevél
3-4 ek. liszt
2 dl növényi tejföl

Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot sós vízben puhára főzzük.  Közben megpirítunk 2 fej hagymát, majd rádobjuk a káposztát, és kb. 5 percig sütjük. Pirospaprikával összekeverjük, és felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje. Ezek utána beletesszük a fűszereket (1 tk borsikafű, 4 babérlevél) és a gabonakolbászt. A sóval óvatosan bánjunk, és kóstoljuk meg, hogy egyáltalán kell-e bele!  Kb. 45 perc alatt puhára főzzük. Az elfőtt levet a bab főzőlevéből pótoljuk.  A megfőtt babot és a megfőtt káposztát összeborítjuk annyi lével, hogy kb. 1 cm lé még álljon rajta. A lisztből rántást készítünk, és 2 dl növényi tejfölt keverünk bele.  Ezután a rántást hozzákeverjük a forrásban lévő káposztához. A lényeg, hogy a káposzta leve enyhén besűrűsödjön. Kenyérrel tálaljuk.

Grízes tészta

Hozzávalók:
0,5 kg tészta
1 csésze gríz
édesítő







Elkészítés:
Először megfőzzük a tésztát. Eközben szép barnára pirítjuk a búzadarát, majd ráöntjük a tésztára, és édesítjük. Lekvárral, gyümölcsturmix-szal, friss gyümölccsel vagy kompóttal fogyaszthatjuk.   

Babpástétom

Hozzávalók:
0,25-0,5 kg bab
3 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
borsikafű
2 ek. mustár
1 ek. citromlé



Elkészítés:
Előző este beáztatjuk a babot, vagy elkészítés 1 órával forró vízbe rakjuk, majd megfőzzük a babérlevéllel, borsikafűvel és sóval együtt. A hagymát külön megpirítjuk, és végül minden hozzávalót összeturmixolunk.

Spárga sült tészta ágyon

Hozzávalók:
0,5 kg spárga
0,5 kg tészta
6 dl növényi tej
4 ek. zabpehelyliszt
1 tofu
1 cm széles kolbász karika
5 ek. liszt
1 ek. kókuszzsír
petrezselyem
borsikafű
                                                     édesítő
                                                     só

Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk és feltesszük főni sós-édesítős vízben egy kis kókuszzsírral. Eközben megfőzzük a tésztát és elkészítjük a mártást úgy, hogy a liszteket összekeverjük a növényi tejjel, a kolbásszal, a borsikafűvel és a lereszelt tofu 1/3-ával. Amikor mindennel készen vagyunk, akkor rétegezzük egy közepesen nagy tepsibe a következő módon: először a tészta, majd rátesszük a spárgát, megszórjuk egy kis petrezselyemmel, ezután ráöntjük a mártást, amit szintén megszórunk petrezselyemmel. Végül pedig a reszelt tofuval. Sütőbe tesszük és 20-30 percen át sütjük.